Zwemvijver en poolhouse in Leest

“Een zwemvijver is het hele jaar door mooi.”

In de tuin van dit gezin uit Leest (Mechelen) zorgt de zwemvijver voor heel wat beleving. In de zomer voor waterpret, in de koudere periodes genieten de bewoners ook van de fauna en flora die de vijver met zich meebrengt. En de aanleg van zwemvijvers, dat is nu net het stokpaardje van Vercammen Tuinaanleg.

Het gezin woonde een zestal jaar in het huis toen het begon te kriebelen om ook de ‘buiten’ en de tuin netjes af te werken. “Een totaalproject van a tot z”, vertelt zaakvoerder Tom Vercammen van Vercammen Tuinaanleg. “Van verharding tot oprit, overdekte zithoek en zwemvijver.”

De vijver zorgt voor zwemplezier van 9 op 3,60 m. Met de moeraszone en een arduinen en houten terras die eraan grenzen.

Waarom een zwemvijver en geen zwembad?

Dit gezin overwoog een zwembad. Het geringe onderhoud trok hen over de streep om te kiezen voor een zwemvijver. “Een vijver blijft mooi, het hele jaar door. Anders dan bij een zwembad dat je in de koudere seizoenen toerolt. Het uitzicht blijft mooi en natuurlijk. Tegelijk is een zwemvijver een biotoop an sich. Hij trekt onder meer vogels en insecten aan die zorgen voor leven en biodiversiteit in je tuin”, legt Tom uit.

Opvallend bij deze zwemvijver is dat de bewoners expliciet gekozen hebben voor een rol, enkel om de vijver toe te leggen in de zomer. “Om zo weinig mogelijk warmteverlies te hebben.” In de andere seizoenen duikt de rol onder en ligt de vijver continu open.

Bekleding van polyester

Vercammen Tuinaanleg bekleedt zwemvijvers met polyester. Dus ook in dit tuinproject. “Omdat het onderhoudsvriendelijk is en omdat het kneedbaar is. Zo kan je bouwen en vormen hoe je maar wil, het filtersysteem is bijvoorbeeld makkelijk aan te werken. Bovendien is polyester degelijk en gaat het zeker meer dan 20 jaar mee.”

Zoals je in dit tuinproject ziet, werkt Vercammen Tuinaanleg de filterzone af in een houten luik. Netjes en makkelijk te openen.

3 tips van Tom rond een zwemvijver in je tuin

1. Informeer je goed over het juiste filterysteem

Op filtersystemen zit veel verschil. Kwaliteit is hier cruciaal. Kies voor een filter met voldoende grote capaciteit en die langer meegaat dan een standaardlavafilter. Een tweede aandachtspunt is dat de filter makkelijk is in onderhoud.

2. De robot en de filtermat pakken het vuil aan

Om groenaanslag te voorkomen en je water helder te houden, is een robot handig. Die laat je in het voorjaar en in het zwemseizoen één keer per week te water, zo’n uurtje of twee. De robot neemt ook ander klein vuil weg. Zo hoef je niet met een schepnet aan de slag.

Voor het grovere vuil, zoals bladeren, doet de filtermat z’n werk. Die reinig je best voldoende. De frequentie is afhankelijk van waar je zwemvijver precies ligt. Met een boom in de buurt is de kans groter dat je je filtermat sneller leeg moet maken.

3. Oei, een gat in m’n zwemvijver?

In het voorjaar krijgen we meermaals telefoontjes van mensen die vrezen dat er een gat in hun zwemvijver is. Omdat het water gezakt is.

Maar het is zo dat er in het voorjaar vaak een oostenwind waait. En die zorgt voor verdamping waardoor het waterpeil inderdaad zakt. Sowieso voorzien we bij elke zwemvijver een bufferbak met daarin zo’n 2 000 tot 3 000 liter reservewater. Hieruit kan geput worden bij een lager waterpeil. Kampen we met extreme droogte – denk maar aan de voorbije zomer waarin het bijna niet geregend heeft – dan kan het gebeuren dat je je zwemvijver moet bijvullen.

Meer lezen rond een zwemvijver in je tuin?

Jouw concreet zwemvijverproject waarmaken?

Geef ons een seintje

Schrijf een reactie