Vrecammen Tuinaanleg hagen snoeien

Hagen en planten snoeien: wat doe je in het voorjaar?

Het voorjaar is de ideale periode om hagen en planten in je tuin te snoeien. Dúrf snoeien. Want snoeien is groeien. Op voorwaarde dat je de juiste planten en hagen op het juiste moment onder handen neemt. Zo zorg je voor groei en bloem in de bloeiperiode.

In dit blogbericht geeft Tom van Vercammen Tuinaanleg 4 tips om je planten en hagen gezond te houden.

Wat doe je best in het voorjaar?

Tom Vercammen geeft 4 tips rond snoeien in het voorjaar

1. Dúrf snoeien en daag je planten uit

In de maanden mei-juni snoeien we:

  • alle grotere hagen zoals: beukenhaag, ligusterhaag, taxushaag, coniferen. Buxus snoei je best na half mei.

Belangrijk is om deze hagen te snoeien tegen einde juni. Omdat ze daarna opnieuw een groeischeut krijgen. Want snoeien motiveert je plant om te groeien. Je daagt je plant als het ware uit. Door in te snoeien, vertakt je plant of haag beter en wordt die voller en strakker.

Het klinkt gek, maar door te snoeien verleng je de levensduur van je plant of haag.

Niet snoeien of in de verkeerde periode snoeien, is nog gekker!

2. Geef planten voeding

Vercammen Tuinaanleg gazon voeden

Jawel, het is zoals bij mensen. Eten ze meer, dan worden ze voller. ? Geef je planten de juiste voeding in hun groeiperiode (tussen maart en oktober), dan stimuleer je de plant om voller te worden, meer bloem of vruchten te geven.

Hoeveel voeding geef je? Dit is afhankelijk van plant tot plant en van het type voeding. Houd je aan de instructies op de verpakking. Twijfel je over welke soort voeding het beste is? Laat je adviseren door je tuinaanlegger of tuincentrum in de buurt.

Ook gras heeft voldoende voeding nodig. Juni of het begin van de zomer is de ideale periode om je gazon te voeden met meststoffen. Zo bevorder je het uitstoelen: knoppen onderaan de plant lopen uit net onder of boven het bodemoppervlak. Zo groeit gras ook in de breedte. Met een dichte of volle grasmat tot gevolg.

3. Vormsnoei

Vercammen Tuinaanleg vormsnoei: probeer eens een andere vormsnoei

Je las het hierboven al: Wees niet bang om een snoeischaar vast te nemen. Grondig en goed snoeien is goed voor de plant!

Probeer eens een andere snoeivorm. Dat zorgt voor variatie in je tuin. Een voorbeeld: houd leibomen en dakbomen zeker kort. Het zou zonde van je investering zijn om deze bomen geen speciale look te geven. Wil je dat deze bomen een meerwaarde hebben in je tuin? Ruil de traditionele ronde kruin in voor een x-vorm.

4. Herhaal tip 1 in het najaar

Vefrcammen Tuinaanleg: hagen snoeien najaar

In de zomer krijgen je hagen een nieuwe groeischeut. Voor het beste en mooiste resultaat snoei je je hagen best nog eens tegen einde september.

Op die manier geef je je hagen de tijd om te rusten, te groeien. En jij? Jij geniet van een tuin waarin je ten volle tot rust komt.

Succes!

Weinig tijd om je tuin zelf te onderhouden?

Lees meer over wat je mag verwachten van ons onderhoudsteam van Vercammen Tuinaanleg.

Zit je op hete kolen om je tuin te laten onderhouden? Geef Tom een seintje. Hij en zijn team helpen je graag.

Schrijf een reactie