Tuin aanleggen 4 tips

Je tuin aanleggen: 4 tips om er een succes van te maken

Je tuin aanleggen, niets zo leuk als hierover dromen: Welke planten geven wanneer kleur en geur? Welke verharding kies je voor je terras of oprit? Misschien droom je wel van een zwemvijver? Of een houten paviljoen, tuinhuis of carport?

Fantaseren mag. Want een tuin is genieten, de ideale plek om tot rust te komen.

Hoe begin je er nu aan?

En waarmee houd je best rekening bij de aanleg van je tuin? In dit blogbericht geeft Tom van Vercammen Tuinaanleg je 4 concrete tips.

speelhuisje

1. Droom ruim, op lange termijn

Je tuin aanleggen is meestal geen los ‘project’. Het hangt samen met de look-and-feel en de evolutie van je huis. Maar ook van de bewoners. Kleine kinderen in huis leidt heel vaak tot een speeltuig in de tuin. Als ze groter worden, wordt dit speeltuig misschien ingeruild voor een gezellige zithoek.

Durf dus ruim te dromen. Bedenk goed het geheel waar je naartoe wil op langere termijn. Want je hoeft niet alles in één keer te doen. Je kan je totaalplan gerust opdelen in fases. Zo houd je het haalbaar en overzichtelijk én voorkom je onnodige kosten die bijvoorbeeld afbraak met zich meebrengt.

gras zaaien

2. Houd rekening met Moeder Natuur

Laat tijd je niet opjagen. Bijvoorbeeld nog snel-snel ook die haag planten want je bent nu toch in de tuin bezig.

Houd bij het aanleggen van je tuin rekening met de wetmatigheden van de natuur. Gras groeit mooi als je gezaaid hebt op het juiste moment van het jaar. Een haag plant je best in het plantseizoen. Probeer je het toch daarbuiten, wees je ervan bewust dat de kans groot is dat de haag het niet redt.

Pak de juiste dingen aan op het juiste moment. Zo ben je zeker van groei en bloei. En voorkom je, opnieuw, onnodige kosten.

Schakel je een tuinaanlegger in, weet dan dat die je tuin aanlegt in functie van deze groei en bloei. En dat die je totaalproject gefaseerd aanpakt. Een goede tuinaanlegger krijg je geheid meerdere keren over de vloer.

water zorgt voor leven in je tuin

3. Water zorgt voor leven in je tuin

Water is rustgevend en zorgt tegelijk voor leven in de brouwerij. Water trekt nieuwe planten en diertjes aan. Denk maar aan vogels en waterjuffers.

Als je mij laat doen, adviseer ik water in elke tuin. Dit kan op heel verschillende manieren. Van een grote tot kleine waterpartij. Van een zwemvijver tot een fontein of borrelsteen.

Omdat water altijd mooi en plezant is, het hele jaar door.

Spring in onze zwemvijvers

duurzame materialen

4. Gebruik duurzame materialen

Wacht liever nog een beetje langer de aanleg van je tuin en doe het dan goed. Kies bijvoorbeeld voor kleiklinkers in plaats van betonklinkers. Omdat kleiklinkers:

  • veel langer meegaan;
  • een natuurproduct zijn;
  • kleurvast zijn;
  • makkelijk te onderhouden zijn.

Neem dus de nodige tijd om je goed te laten adviseren over je materialen. En durf te kiezen voor duurzame materialen.

Veel succes met de aanleg van je tuin!

Je tuin aanleggen: Hoe pakt Vercammen Tuinaanleg dit aan?

Laat je inspireren op deze pagina rond tuinaanleg. En ontdek je meerwaarde.

Je hebt plannen om je tuin aan te leggen en hebt hierover concrete vragen? Geef Tom een seintje. Hij en zijn team helpen je graag verder.

Schrijf een reactie