je tuin renoveren

Je tuin renoveren, hoe doe je dat?

Planten in je tuin leven. Sommige soorten doorstaan de tand des tijds, andere laten al wat sneller hun kopje hangen als ze onvoldoende onderhouden worden.

Je tuin renoveren, hoe pak je dat aan?

TIP: Wacht niet te lang om je tuin op te frissen. Na zo’n 10 jaar is het beste van vele beplantingen eraf. Denk maar aan lavendel die niet goed gesnoeid is, een gazon met meer mos dan gras of kale plekken erin.

Wil dit zeggen dat je je tuin best helemaal opnieuw laat aanleggen? Neen. Wat dan wel? Blaas je tuin nieuw leven in en vervang wat versleten is.

Solitaire planten

Dit zijn doorgaans grotere planten, bomen en struiken die ‘los’ staan of alleen hun mannetje kunnen staan. Voorbeelden zijn de cornus-familie (of de kornoelje), esdoorn of grotere heesters.

Deze planten gaan lang mee en hebben tijd nodig om te groeien. Is je tuin toe aan renovatie, dan raden we bij Vercammen Tuinaanleg aan om deze solitairen te behouden en opnieuw gezond te maken. Want een nieuwe solitair groot kopen, is niet goedkoop.

In vele gevallen doet het verplaatsen van bestaande beplanting wonderen. Zo kunnen de planten aarden in nieuwe grond.

Dus, behoud je solitaire planten en…

…vervang je versleten kleinere planten

Lavendelsoorten, geraniums en siergrassen zijn onderhoudsgevoelig. Soigneer je ze niet goed, dan leggen ze vroeg of laat het bijltje neer.

Wil je je tuin nieuw leven inblazen, dan is het een goede keuze om deze versleten planten te vervangen. Zoals bijvoorbeeld de buxus die je hier ziet op de foto’s. Hierin heeft de buxusmot flink huisgehouden. Ook mee door de droogte waren deze planten aan vervanging toe. Zo hebben we in deze tuin in Keerbergen opnieuw ettelijke vierkante meter buxus heraangeplant.

De combinatie van solitaire planten behouden én kleinere versleten planten vervangen, geeft je tuin niet alleen meer karakter, je bespaart ook kosten.

Snoeien is bloeien

Heb geen schrik om te snoeien. Door hagen, bomen en planten op de juiste tijdstippen en regelmatig te snoeien, bevorder je hun groei en bloei.

Heb je concrete vragen over snoeien? Stel hier je vraag.

Al wat leeft, wordt graag goed gesoigneerd. Ook gazon.

Je tuin leeft. Fauna en flora zorgen voor een boeiend schouwspel.

Kies je voor een tuin die lang meegaat, een plek waarin je rust vindt, dan is het belangrijk om die op tijd en stond te verzorgen. Op de juiste tijdstippen, op de juiste manier. Om zo gezond te groeien en bloeien.

En dit geldt zeker ook voor gazon. Want ook je gras is een levend organisme en heeft – net als bloemen en planten – voeding nodig. Bemest je gazon regelmatig. Het aantal keer hangt af van het type meststof. Kijk dus altijd goed de gebruiksaanwijzing van de meststof na. Om je toch al een idee te geven: met onze meststoffen heeft je gazon 8 tot 9 maanden lekker eten.

Verharding, bijgebouw of tuinschermen

Je terras, oprit of tuinschermen (bijv. houten omheining en draad) raken door de jaren heen op een of andere manier getekend door het buitenleven. Ook deze tuinelementen kunnen passen in je tuinrenovatie.

Of misschien droom je van een bijgebouw zoals een houten paviljoen in je tuin. Of een carport of overdekt terras.

Op zoek naar advies om je tuin te renoveren?

Of een oplossing om je tuin op regelmatige tijdstippen te onderhouden?

Geef ons een seintje

Vercammen Tuinaanleg helpt je graag met al je tuinvragen.

Schrijf een reactie